LA MENOPAUSA

Una etapa a la vida de la dona

La menopausa és un moment de la vida de la dona caracteritzat pel cessament de la menstruació. Tot i no ser una malaltia, en la majoria de les dones provoca símptomes molestos que poden alterar la dinàmica social i laboral.

Se situa al voltant dels 51.4 anys amb un espectre que va dels 48 als 54 anys i es produeix perquè la dona comença a perdre progressivament la seva funció ovàrica i per tant baixa la producció de les hormones femenines, els estrògens i progesterona.

 

Aquest període es caracteritza per presentar forts canvis endocrinològics, imprevisibles i variables, pel que es important realitzar un correcte seguiment mèdic d'aquests canvis, a través dels següents símptomes. 

 

 

SUFOCACIÓ I INSOMNI

 

Son símptomes produits, en general, a causa d'un estrès emocional, menjars abundants, consum d'alcohol o canvis bruscos de la temperatura. En el 20% de les dones persisteix per més de 5 anys, però les seves molèsties son fàcilment tractables.

 

Normalment, els episodis d'insomni solen estar lligats als de sufocacions, així que en tractar aquests, a la nostra clínica, millora considerablement la qualitat del son de la dona. 

 

CICLES IRREGULARS

 

Els cicles irregulars generalment son un dels primers senyals de la menopausa, pel que considerem que pertanyen a la premenopausa. 

 

Tot i així, es recomana realitzar una revisió per assegurar que les causes siguin aquestes.

 

 

CANVIS EN LA FIGURA

 

La menopausa es relaciona amb canvis metabòlics que solen produir un increment en el greix corporal. En moltes dones es produeix augment de pès, mentre que en altres apareixen tan sols modificacions de la distribució del greix corporal, sense canvis significatius en el pes.

 

En qualsevol cas, es interessant tenir-ho sota control mèdic per evitar riscos cardiovasculars o de diabetis. 

 

OSTEOPOROSI

 

Estudis recents demostren que hi ha una relació important entre la falta de densitat òssia i el risc de fractures. Aquesta pèrdua de densitat augmenta durant la menopausa, ja que la falta d'estrògens ho facilita.

 

Per evitar aquestes fractures, és important fer una detecció precoç d'aquesta patologia. El mètode per a fer-ho, es realitzar una detectar és la Densiometría òssia de la  columna, especialment de la zona lumbar i del fèmur.

 

CANVIS D'HUMOR

 

Durant la menopausa són freqüents les alteracions de l'estat d'ànim. Aquestes alteracions es manifesten sovint amb una disminució de l'energia, cansament, falta de concentració, ansietat o irritabilitat.

 

Aquest símptoma es causat per la disminució significativa dels estrògens, que exerceixen una funció important en el sistema nerviós central i són responsables de la sensació de benestar.

 

RISC CARDIOVASCULAR 

 

Els estrògens actuen com a protectors de possibles malalties cardiovasculars, mantenint un correcte flux sanguini, desenvolupant una acció vasodilatadora i controlant els nivells de colesterol.

 

Donada la pèrdua d'estrògens en l'etapa de la menopausa, le revisions freqüents prenen una rellevància vital, així com la importància d'una dieta equilibrada i una vida saludable. 

 

936 38 26 29

 

recepcion@roviraclinic.com

@roviraclinic