LA MENOPAUSA

Una etapa a la vida de la dona

És un moment de la vida de la dona caracteritzat pel cessament de la menstruació. Tot i no ser una malaltia, en la majoria de les dones provoca símptomes molestos que alteren la dinàmica social i laboral.

La menopausa se situa al voltant dels 51.4 anys amb un espectre que va dels 48 als 54 anys i es produeix perquè la dona comença a perdre progressivament la seva funció ovàrica i per tant baixa la producció de les hormones femenines, els estrògens i progesterona. Aquest període es caracteritza per presentar forts canvis endocrinològics, imprevisibles i variables, amb una marcada repercussió clínica que porta al fet que les pacients acudeixin freqüentment a la consulta.

SUFOCAMENT E INSOMNI

Es produeix en general per estrès emocional, menjars abundants, consum d'alcohol i canvis bruscos de la temperatura. En el 20% de les dones persisteix per més de 5 anys. Són fàcilment tractables. Normalment, els episodis d'insomni solen estar lligats als sufocacions, així que en tractar aquests millora considerablement la qualitat del son de la dona, sempre que l'insomni no sigui provocat per factors psicològic.

CICLES IRREGULARS

Els cicles irregulars generalment són el primer senyal de la menopausa. Atès que aquest símptoma es pot presentar molts anys abans de la instauració de la menopausa, és més propi de l'etapa de la premenopausa.

CANVIS A LA FIGURA

La menopausa es relaciona amb canvis metabòlics que solen produir un increment en el greix corporal. En moltes dones es produeix augment de pes mentre que en altres apareixen tan sols modificacions de la distribució greix sense canvis en el pes. Això no solament representaria un factor estètic sinó també de risc cardiovascular i de diabetis.

OSTEOPOROSI

A l'actualitat, se sap que hi ha una important relació entre la disminució de la massa òssia i el risc de fractures. La detecció precoç de la pèrdua excessiva de la massa òssia del nostre cos és de l'única manera que podem prevenir l'aparició de l'osteoporosi i per tant de les fractures. El mètode per a detectar és la Densiometría òssia de Columna Lumbar i Fèmur.

CANVIS D'HUMOR

Durant la menopausa són freqüents les alteracions de l'estat d'ànim que es manifesta per, disminució de l'energia, cansament, abatiment, falta de concentració, ansietat, irritabilitat i agressivitat. És ben conegut que els estrògens exerceixen una funció important en el sistema nerviós central i són responsables de la sensació de benestar.

RISC CARDIOVASCULAR

Els estrògens actuen com a protectors de possibles malalties cardiovasculars, actuant sobre el manteniment del flux vascular, desenvolupant una acció vasodilatadora i controlant els nivells de colesterol total i dels triglicèrids. que amb la pèrdua d'estrògens la dona controli el seu estat cardiovascular realitzant revisions freqüents i rebent el tractament adequat per al seu cas particular, a més de procurar portar una vida sana i una alimentació equilibrada.